9 Απριλίου / Δράση και παρόρμηση

«Μαθαίνουμε να βιώνουμε τα συναισθήματά μας και συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούν να μας κάνουν κακό παρά μόνο αν δράσουμε παρορμητικά σύμφωνα με αυτά».
Φυλλάδιο Νο. 16, Για τον νεοφερμένο

Πολλοί από εμάς ήρθαμε στους Ναρκομανείς Ανώνυμους χωρίς να είμαστε και τόσο σίγουροι ότι θέλαμε να σταματήσουμε να κάνουμε χρήση. Παρότι ήμασταν πεπεισμένοι ότι τα ναρκωτικά μας προκαλούσαν πολλά προβλήματα, τα οποία δεν αντέχαμε άλλο, δεν θέλαμε να σταματήσουμε να την ακούμε! Στην πορεία, όμως, είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Υπήρχαν περιπτώσεις που είχαμε επιθυμία να πιούμε, αλλά δεν ήπιαμε. Δεν ήμασταν πια πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Όσο περισσότερο καιρό μέναμε καθαροί και δουλεύαμε το πρόγραμμα, τόσο περισσότερη ελευθερία αποκτούσαμε. Έφτασε κάποτε εκείνη η μέρα που ο καταναγκασμός για χρήση σταμάτησε να μας βασανίζει και από εκεί και πέρα το να ζήσουμε καθαροί ήταν συνειδητή μας επιλογή.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για άλλες καταστροφικές επιθυμίες που μπορεί να μας βασανίζουν. Μπορεί να νιώθουμε την παρόρμηση να κάνουμε κάτι καταστροφικό, μόνο και μόνο επειδή έτσι μας ήρθε. Κάτι που έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, κάποιες φορές αποφεύγοντας τις συνέπειες, ενώ άλλες όχι. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε παρορμητικά αν δεν είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα της πράξης αυτής.

Ίσως μας φαίνεται τόσο δύσκολο όσο ήταν το να μείνουμε καθαροί στην αρχή της προσπάθειάς μας. Ίσως μας βοηθήσει το ότι το πέρασαν και άλλοι πριν από εμάς και έχουν βρει την ελευθερία να μη δρουν σύμφωνα με τις παρορμήσεις τους. Όταν μοιραζόμαστε γι’ αυτό και αναζητούμε τη βοήθεια άλλων ναρκομανών σε ανάρρωση και μιας Δύναμης μεγαλύτερης από εμάς, μπορούμε να βρούμε την καθοδήγηση, την υποστήριξη και το κουράγιο που χρειαζόμαστε για να μην ενδώσουμε σε κανέναν καταστροφικό καταναγκασμό.

Μόνο Για Σήμερα

Είναι εντάξει να νιώθω όπως νιώθω. Με τη βοήθεια του υποστηρικτή μου, των φίλων μου στο ΝΑ και της Ανώτερής μου Δύναμης, έχω την ελευθερία να μη δράσω σύμφωνα με τα αρνητικά μου συναισθήματα.