Σύντομο ιστορικό
Σύντομο Ιστορικό

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1953.
Είναι ένας από τους παλιότερους και μεγαλύτερους οργανισμούς αυτού του τύπου στον κόσμο. Μετά την πρώτη συγκέντρωση ΝΑ στο Λος Άντζελες, η αδελφότητα μεγάλωνε με αργούς ρυθμούς και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 εξαπλώθηκε σε άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Αμερικής και της Αυστραλίας.
Από το 1982 που εκδόθηκε το βασικό κείμενο των Ναρκομανών Ανωνύμων με τον ομώνυμο τίτλο, η ανάπτυξη της αδελφότητας ήταν εκπληκτική. Νέες ομάδες δημιουργήθηκαν στη Βραζιλία, Κολομβία, Γερμανία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία και Αγγλία.
Στο τέλος του χρόνου, 1200 ομάδες είχαν ιδρυθεί σε 11 χώρες. Τρία χρόνια αργότερα ο αριθμός των ομάδων του ΝΑ παγκοσμίως είχε τριπλασιαστεί.
Στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα ΝΑ ξεκίνησε το 1987 στην Αθήνα, με δύο συγκεντρώσεις την εβδομάδα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 ομάδες και διεξάγονται πάνω από 110 συγκεντρώσεις την εβδομάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, σε άλλες επαρχιακές πόλεις και νησιά, καθώς και διαδικτυακά. Διεξάγονται επίσης συγκεντρώσεις στα Αγγλικά και στα Περσικά (Φαρσί).
Επίσης γίνονται ομάδες παρουσίασης σε εβδομαδιαία βάση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και θεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι έχουν επεκταθεί πλέον σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και στην Αυστραλία. Νέες ομάδες ΝΑ ανοίγουν συνεχώς στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Κεντρική Αμερική και σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Περισσότερες από 70.000 συγκεντρώσεις την εβδομάδα γίνονται σε 144 χώρες σε όλο τον κόσμο