Εμπιστευόμαστε – και χρησιμοποιούμε τη λογική. Ζώντας σε μια κοινωνία με άλλους ναρκομανείς, μαθαίνουμε να διακρίνουμε.

Οι αρχές που μας καθοδηγούν, Παράδοση Δύο, Αρχικό κείμενο

 

Η πνευματική αρχή της διάκρισης – το να κάνουμε καλή κριτική – είναι βασικό στοιχείο για στην εφαρμογή της Δεύτερης Παράδοσης. Στην προσωπική μας ανάρρωση, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε μια καθοδηγητική συνείδηση για τις αποφάσεις μας, η οποία μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε το τι είναι υγιές για εμάς και τι όχι. Πολλοί από εμάς έχουμε περιγράψει αυτή τη συνείδηση ως μια φωνή στο κεφάλι μας που λέει τι είναι σωστό και τι λάθος. Κάποιοι άλλοι λένε ότι πρόκειται για την ανώτερη δύναμη που μας φροντίζει και λειτουργεί έτσι μέσα στη ζωή μας.

Μεταφέρουμε αυτή τη συνείδηση μέσα στις ομάδες και προσπαθούμε να τη χρησιμοποιούμε εκεί, παρέα με τους υπόλοιπους. Η διάκριση είναι η συνείδηση της ομάδας στην πράξη- για να τη χρησιμοποιήσουμε χρειαζόμαστε κάποια κοινή λογική, την εμπειρία , και, αισίως, μια σαφήνεια σχετικά με το ποια είναι η γνώμη μας, ποια είναι τα γεγονότα, και τι είναι πραγματικά σημαντικό. Ορισμένες από τις ομάδες μας αναπτύσσουν εμπιστοσύνη και συλλογική συνείδηση με την πάροδο του χρόνου, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι μιας και τα μέλη μας εξελίσσονται. Για να υποστηρίξουμε εμπράκτως την Δεύτερη Παράδοση, χρειαζόμαστε ενότητα, πίστη, καλή θέληση και ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη.

Μιλώντας για εμπιστοσύνη, η διάκριση μας βοηθά να επιλέξουμε τους έμπιστους υπηρέτες μας και μας καθοδηγεί στις προσπάθειές μας να είμαστε αξιόπιστοι καθώς υπηρετούμε. Δημιουργούμε κατευθυντήριες γραμμές που περιγράφουν τις επιθυμητές ικανότητες για συγκεκριμένους ρόλους στις ομάδες μας. Αυτές μπορεί να βοηθήσουν τη διαδικασία, αλλά δεν είναι το παν.

Κάποια άλλα στοιχεία που δεν αναγράφονται στα χαρτιά, ωστόσο συναντούν τις ανάγκες μας για την υπηρεσία, μπορεί να παίξουν ρόλο στις αποφάσεις μας. Ακούμε τους άλλους να μας λένε τα προσόντα τους για μια θέση, πληροφορούμαστε ο ένας για τις ικανότητες του άλλου ως προς την αποτελεσματική ηγεσία και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τη διάκριση, που εκφράζεται μέσω της συνείδησης της ομάδας μας, για να συνδέσουμε το ταλέντο με το σκοπό.

Ως έμπιστοι υπηρέτες, μας εμπιστεύονται να υπηρετούμε τις ανάγκες της ομάδας μας και του ΝΑ στο σύνολό του και όχι τους εαυτούς μας, τις προσωπικές μας απόψεις και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να κρατάμε τους ηγέτες μας υπό έλεγχο, είμαστε ο ένας τα μάτια και τα αυτιά του άλλου, φωτίζοντας ο ένας τα τυφλά σημεία του άλλου και ανεβάζοντας την ένταση όταν δεν ακούγεται προσεκτικά.

 

Έχω δεσμευτεί να υπηρετώ το γενικότερο καλό. Σκοπεύω να το κάνω αυτό με το να έχω καλή διάκριση, να καλώ τη δική μου συνείδηση να συνεισφέρει στην ομάδα, και να μην περοσπαθώ να ελέγξω το αποτέλεσμα.