26 Μαΐου / Η Δύναμη που υπάρχει στην ομάδα

«Το πώς κατανοούμε την Ανώτερη Δύναμη είναι προσωπική μας υπόθεση… Μπορούμε να πούμε ότι είναι η ομάδα, το πρόγραμμα ή μπορούμε να την πούμε Θεό».
Βασικό Κείμενο, σελ. 28

Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε με την έννοια της Ανώτερης Δύναμης, μέχρι να παραδεχτούμε χωρίς επιφυλάξεις την ανισχυρότητά μας απέναντι στον εθισμό. Αφού κάνουμε αυτή την παραδοχή, οι περισσότεροι από εμάς γινόμαστε τουλάχιστον πρόθυμοι να αναζητήσουμε βοήθεια από μία Δύναμη μεγαλύτερη από την αρρώστια μας. Στην πράξη, η πρώτη επαφή που πολλοί από εμάς έχουμε με μια τέτοια Δύναμη είναι σε μια ομάδα του ΝΑ. Ίσως από εδώ θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μια προσωπική κατανόηση για τον Θεό.

Μια απόδειξη της Δύναμης που έχει η ομάδα είναι η άνευ όρων αγάπη που δείχνουν τα μέλη όταν βοηθούν ο ένας τον άλλον, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή. Η συλλογική εμπειρία της ομάδας στην ανάρρωση είναι από μόνη της μία Δύναμη μεγαλύτερη από τη δική μας, επειδή η ομάδα γνωρίζει στην πράξη τι δουλεύει και τι όχι. Επίσης, το γεγονός ότι καθημερινά ναρκομανείς συνεχίζουν να έρχονται στις συγκεντρώσεις του ΝΑ, είναι ένδειξη της παρουσίας μιας στοργικής Ανώτερης Δύναμης, μιας θελκτικής πηγής βοήθειας που βοηθά ναρκομανείς να μένουν καθαροί και να αναρρώνουν.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι υπάρχει μία Δύναμη που λειτουργεί στις ομάδες του ΝΑ. Όταν κοιτάμε γύρω μας και έχουμε ανοιχτό μυαλό, καθένας από μας μπορεί να αναγνωρίσει και άλλα σημάδια αυτής της Δύναμης. Δεν έχει σημασία αν τη λέμε Θεό, Ανώτερη Δύναμη ή κάτι άλλο – αρκεί να βρούμε έναν τρόπο να συμπεριλάβουμε αυτή τη Δύναμη στην καθημερινή μας ζωή.

Μόνο Για Σήμερα

Θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά για να αναγνωρίσω τα σημάδια μιας Δύναμης που λειτουργεί στην ομάδα μου. Θα ζητήσω από αυτή τη Δύναμη να με βοηθήσει να μείνω καθαρός/ή.